روش های نوین بازسازی و نوسازی شبکه های جمع آوری فاضلاب
علی شبیری : مدیر دفتر فنی و خدمات مهندسی شرکت آب و فاضلاب مشهد
۱۳۹۷/۰۴/۲۲
فایلهای مرتبط
امروز بهره برداری و نگهداری بهینه از شبکه های فاضلاب شهری با هدف افزایش عمر مفید سرویس دهی شبکه، تبدیل به یکی در چالش های صنعت آب و فاضلاب گشته است. عمر زیاد شبکه فاضلاب در بسیاری از شهرها و در نتیجه، خوردگی در اغلب خطوط منجر به افزایش زبری و فروریختن شبکه و در پی آن مشکلات ترافیکی، اجتماعی و زیست محیطی شده است. تعمیر فاضلابروهای آسیب دیده با روشهای قدیمی و لوله گذاری های مجدد با حفر ترانشه، کاری بسیار مشکل می باشد، لذا روش های نوین تعمیر، بهسازی و بازسازی شبکه های فاضلاب مدتهاست که در کشورهای پیشرفته در حال اجرا است. اخیراً نیاز به ورود تکنولوژیهای روز وبومی نمودن آنها در کشور ما نیز مورد توجه قرار گرفته است. معایب قابل توجه در برخی فاضلابروها تازه اجرا شده، نیز لزوم آشنایی با شیوه های بهسازی فاضلابروها را مشخص می نماید. در صورت بروز حادثه در شبکه فاضلاب و با توجه به بار آلودگی آن، بحران ناشی از هرگونه تأخیر یا شکست در مهار جریان عواقب وخیمی در پی خواهد داشت. لذا با توجه به اینکه همواره پیشگیری بهترین راه حل می باشد، نوسازی حائز اهمیت می باشد.
هنگامی که لوله ای برای کاربری خاص به بهره برداری می رسد، پس از گذشت مدتی، تراوش و نشست از این لوله اجتناب ناپذیر خواهد بود.
این تراوش ها علاوه بر اینکه عامل بسیار مهمی در تلفات اقتصادی لوله ها است، خود نخستین علتی است که سبب ترک خوردگی یا ایجاد نقص بیشتر در لوله هامی شود.
بنابراین به منظور جلوگیری از انهدام خط لوله یا ایجاد خرابی بزرگتر در شبکه، باید بازسازی این لوله ها در اولویت قرار گیرد.
روش های مهم نوسازی و بازسازی بدون نیاز به حفر ترانشه لوله های خورده شده فاضلاب عبارتنداز :
-1 پاشش ملاقات مقاوم سیمان الیافی
-2 پاشش پوششهای پلیمری
3 روش غوطه ور سازی
-4 راندن پوششهای پیوسته داخل لوله بدون شکستن لوله فرسوده قدیمی
5 راندن پوششهای پیوسته داخل لوله همراه با شکستن لوله فرسوده قدیمی
6 راندن پوششهای منقطع داخل لوله بدون شکستن لوله فرسوده قدیمی
-7 پوششهای نواری مارپیچ
8- روش کاهش قطر و رانش لوله های شکل پذیر
-9 روش پوششهای تا خورده
-10 روش پوششهای عمل آوری شده در محل